T.A.R.A

Pećine „Đokova ledenica“ u Plužinama i „Mala kutlača“ u Foči spremne za turiste

Uz finansijsku podršku Evropske unije uređeni su prilazi i stavljene su u funkciju pećine „Đokova ledenica“, speleološki objekat opštine Plužine i „Mala kutlača“, speleološki objekat opštine Foča.

Pećina „Đokova ledenica“ otkrivena je prije više od 100 godina. Prema predanju, njen prvi pronalazač bio je Đoko Mirić, ugledni stočar iz sela Rudinice. Specifična je po velikim količinama leda u svojim pećinskim kanalima i na taj način dobila je ime Đokova ledenica.

Ova pećina se nalazi u južnoj strani brda Opaljeni krš u blizini sela Pejovića Polja. Do pećine se može doći pješke iz Pejovića Polja odakle je potrebno oko 1 sat vremena hoda. Drugi mogući pristup je automobilom, preporučujemo (isključivo) terensko vozilo jer put je šumski. Od automobila do pećine vodi šumska staza dužine 600 metara.

Neophodnu opremu (kacige i čeone lampe) za posetu pećini možete preuzeti u prostoriji Parka prirode „Piva“.

Na području opštine Foča, kroz projekat „Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.)“ po prvi put je istražena pećina „Mala kutlača“ čiji su kanali ukupne dužine 503 metra. Pećina obiluje raznim formama pećinskog nakita i specifična je po pećinskim stubovima od kojih je najviši 3,6 metara.

Pećina se nalazi u vršnim dijelovima kanjona rijeke Bistrice u  neposrednoj blizini sela Budanj u opštini Foča. Moguće je pristupiti iz dva smjera. Prvi, lakši pristup, je automobilom preko Miljevine do sela Donji Budanj, odakle se dalje ide pješice preko privatnih livada, oko 10 minuta hoda do same pećine. Drugi pristup moguć je s magistralne ceste Foča-Miljevina. Od automobila vodi strma staza oko 130 metara visinske razlike. Zadnjih 70 metara prilaza pećini je zajednički dio za obje staze u kojem treba biti maksimalno oprezan zbog eksponiranosti terena.

Ukoliko želite da provedete vrijeme u netaknutoj prirodi i zakoračite u dubine zemlje, ove pećine će obogatiti i zaokružiti vaš boravak u opštinama Plužine i Foča!

Dokumenti:

Liflet Foca Pluzine

 

 

About the author

Related Posts