T.A.R.A

Uz finansijsku podršku Evropske unije unapređena saradnja opštinskih službi zaštite i spasavanja Foče i Plužina

U okviru projekta prekogranične saradnje “Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.)” tokom septembra i oktobra 2021. godine organizovane su četiri pokazne vježbe spasavanja na području Nacionalnog parka “Sutjeska” (Opština Foča) i Parka prirode “Piva” (Opština Plužine). Vježbe su organzovane sa ciljem unapređenja saradnje i koordinacije službi zaštite i spasavanja iz dvije opštine kako bi se doprinelo većoj bezbjednosti turista koji posjećuju ovo prekogranično područje.

Službe od značaja za zaštitu i spasavanje Opština Plužine i Foča su kroz prvu pokaznu vježbu “Maglić 2021”, održanu na Prijevoru, NP Sutjeska, odradile evakuaciju povređenih iz motornog putničkog vozila i spasavanje povređenog planinara. Naredna vježba spasavanja “Hrčavka 2021”,  organizovana je u kanjonu Hrčavke gdje je odrađen scenario spasavanja povrijeđenog turiste tokom kanjoninga.

Naredne dvije vježbe održane su na području Parka prirode “Piva”. Pokazna vježba “Pivsko jezero 2021” odađena je po scenariju saobraćajne nesreće sa dva povrijeđena u kojoj se zbog težih povreda jednog od povređenih iz motornog putničkog vozila moralo sjeći krov vozila i vrata kako bi se bezbjedno mogao predati ekipi Opšte bolnice iz Plužina. Tokom završne vježbe „TARA 2021“ simuliran je požar na motornom putničkom vozilu, koji se proširio na okolno nisko rastinje i na nepristupačan teren.

Tokom održavanja vježbi spasavanja pripadnici Službe spasavanja iz Plužina, Civilne zaštite iz Foče, Teritoraijalne vatrogasne jedinice iz Foče, ekipe hitne pomoći i Opšte bolnice iz obje opštine pokazali su visok nivo osposobljenosti. Povezivanje spasilačkih službi, opremanje i jačanje njihovih kapaciteta posebno će doprinijeti većoj bezbjednosti turista što je i jedan je od ciljeva projekta.

Projekat “Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.)” sprovode opštine Plužine i Foča, u saradnji sa Parkom prirode „Piva“ i Turističkom organizacijom Opštine Foča, a finansira ga Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-CG. Cilj projekta je razvoj i promocija prekograničnog područja kao jedinstvene destinacije za aktivni turizam. Realizacija je počela 1. decembra 2019. i trajaće dvije godine, do kraja novembra 2021. godine.

About the author

Related Posts