T.A.R.A

Evropska unija nastavlja sa osnaživanjem seoskih domaćinstava u Plužinama i Foči

U Plužinama je 26. aprila 2021. godine uz podršku Evropske unije organizovan događaj “Povezivanje seoskih domaćinstava sa pružaocima usluga u oblasti turizma” koji je okupio predstavnike Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore, predstavnike seoskih domaćinstava iz Plužina, turističke agencije Meanderbug, Opštine Plužine i Opštine Foča, kao i Parka prirode “Piva”.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Anka Kujović, je upoznala prisutne o koracima koje je neophodno sprovesti kako bi domaćinstva dobila Rješenje o registraciji seoskog domaćinstva koje im zakonski omogućava da se bave turističkom djelatnošću. Istakla je da, osim što je to zakonska obaveza, registracija donosi i niz benefita za seoska domaćinstva poput mogućnosti konkurisanja za bespovratna sredstva koja dodjelujuju Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i druge relevatne institucije.

Izvršni direktor agencije Meanderbug iz Podgorice, Brit Boone, je u svom izlaganju najpre pohvalio projekat prekogranične saradnje između Opštine Plužine i Opštine Foča. Gospodin Boone, inače porijeklom Amerikanac, se prije osam godina preselio u Crnu Goru kako bi radio na razvijanju seoskog turizma. On je naglasio da Opština Plužine već dobro koristi potencijal za rafting, ali je potrebno razviti i druge aktivnosti poput planinarenja, planinskog biciklizma i ribolova, kako bi turisti imali odmore ispunjene raznim aktivnostima i tako produžili svoj boravak. Boone je istakao da je pandemija virusa COVID-19 promijenila način razmišljanja ljudi kada su u pitanju putovanja, tako da sada oni koji planiraju odmore žele da ih provedu dalje od velikih gradova i gužvi. Upravo ovo je prednost Plužina i Foče, jer su mjesta za mir i izolovanost, a to mnogi posjetioci iz Zapadne Evrope priželjkuju.

U narednom periodu nastaviće se rad sa seoskim domaćinstvima sa područja dvije opštine.

Događaj je organizovan u skladu sa mjerama u cilju suzbijanja pandemije COVID-19.

 

About the author

Related Posts