T.A.R.A

Održan šesti koordinacioni sastanak službi spasavanja iz Foče i Plužina

Opštine Foča (BiH) i Plužine (Crna Gora) su u ponedeljak 13.09.2021. godine, u okviru projekta ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)” podržanog od strane Evropske unije, organizovale šesti po redu koordinacioni sastanak za pripadnike svojih službi spasavanja (civilne zaštite, policije, zdravstvenih ustanova, vatrogasnih službi i udruženja, službi zaštite i spašavanja, GSS-a). Cilj sastanka je bio dinamika organizacije zajedničkih vježbi spasavanja i diskusija o logističkim detaljima.

Cilj organizovanja zajedničkih vježbi spasavanja je doprinos pojačanoj sigurnosti u pograničnom području i efikasnijem povezivanju timova službi spasavanja,  čime će biti upostavljena bliža saradnja spasilačkih službi iz obje opštine.

Tokom sastanka su precizirani tačni datumi i lokaliteti na kojima će se održati pomenute vježbe na 4 lokacije u prekograničnom području i to vježbe na Magliću i u kanjonu Hrčavke na prostoru opštine Foča, kao i u kanjonu rijeke Tare i u Pivskom jezeru na području opštine Plužine. Vježbe spasavanja će doprinijeti uspješnijem i efikasnijem odgovoru tokom spasilačkih aktivnosti. Nakon održanih vježbi spasavanja biće razvijen i protokol aktivnosti po kojem će se postupati tokom akcija spasavanja.

Sastanak je organizovan u okviru projekta prekogranične saradnje ”Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A)” koji sprovode opštine Plužine (CG) i Foča (BiH) u saradnji sa Parkom prirode „Piva“ i Turističkom organizacijom Opštine Foča, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 499.654,00 evra u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora. Cilj projekta je razvoj i promocija prekograničnog područja ove dvije opštine, kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam.

Realizacija projekta je počela 1. decembra 2019. i trajaće dvije godine, do kraja novembra 2021. godine.

About the author

Related Posts